Det är en ny familjemedlem ni köper. Ni ska ha möjlighet, tid och lust att prioritera hundens omvårdnad och behov.
Valpen ni köper har det lagts mycket tid, omvårdnad och kunskap på. Med många års erfarenhet ger vi er de bästa förutsättningarna för ett lyckat hundköp.
Hundarna som vi använder i avel är fysiskt och psykiskt sunda hundar. De är hälsoundersökta, de är mentalt och/eller beteende- och personlighetsbeskrivna. I stamtavlorna finns många välmeriterade hundar.
Dessutom extraordinärt trevliga familjehundar som kommer förgylla er tillvaro, ge er mycket kärlek och som älskar att följa med på spännande äventyr.
Vi är här – för er och för er nya valp.
Besiktning
Valpen är veterinärbesiktigad och intyget är inte äldre än en vecka. Varje valp får ett eget intyg som medföljer.
Vaccinationer
Valpen är vaccinerad med trippelvaccin mot Parvo, Valpsjuka, Kennelhosta och HCC (smittsam leverinflammation). Detta ska göras om efter 4 veckor och när hunden fyller 1år. Hunden ska vaccineras regelbundet varje år som vuxen, hör med din veterinär.
Avmaskning
Valpen är avmaskad med Welpan , avmaskningsmedel. Avmaska din valp igen om du ser att den har mask i avföringen. Därefter avmaskas hunden efter behov. Medel finns att köpa receptfritt på apoteket.
Id-märkning
Valpen är id-märkt med ett chip i nacken. Detta ska registreras hos Jordbruksverket och gärna hos Svenska Kennelklubben. Blanketter om detta följer med valpens papper.
Försäkring
Valpen är dolda-fel-försäkrad i Folksam. Dolt fel är ett fel som finns hos valpen vid leverans men inte upptäckts vid veterinärbesiktningen. För att den här försäkringen ska gälla ska valpen vara både Veterinär- och Livförsäkrad i minst 3 år.
Rumsrenhet
Välj en lämplig plats på utsidan, gå alltid till denna plats i början och rasta valpen. Genom att valpen känner igen dofterna kommer den bli trygg med platsen och påmind om vad den ska göra. Varje gång valpen har ätit, sovit eller lekt är det dags att rasta.
Sovplats
Valpen vill vara med sin flock på natten. Köp ett kompostnät, montera som en fyrkant och sätt bredvid din sida av sängen. Lägg i valpens korg, medskickade filt och lägg några tidningar i ett hörn om den behöver kissa. Nu har den både en trygg och nära sovplats samt den behöver inte vandra omkring på natten. Valpen kommer även blir snabbare nattrumsren. Om den skriker på natten så låt din hand komma till valpen eller lägg dig bredvid. Får valpen istället komma upp till dig kräver den garanterat det högljutt varje natt, vill du att den ska ligga i sängen är det däremot inga problem.
Socialisering
Hantera valpen med lugna, trygga och bestämda händer. Passa på när valpen själv är lugn och lite trött. Smek den, klappa den, borsta/kamma den och gör stunden bekväm. Lägg den på rygg och klappa på magen. Låt valpen följa med till nya ställen, sätt er på en parkbänk och betrakta omvärlden tillsammans. Lyft upp den och bär den i köpcentra etc. Kom dock ihåg att: VALPEN SJÄLV MÅSTE FÅ BESTÄMMA OM DEN VILL BLI KLAPPAD ELER INTE AV FRÄMMANDE PERSONER, DEN SKA ALLTID SJÄLVMANT FÅ SÖKA KONTAKT!
Inkallning
Valpar har en otrolig motivation till att göra saker om det vankas något ”gott”/mat, utnyttja detta. Börja redan nu med att den ska komma när ni vill att den ska komma och uppmuntra med en godisbit. När husse/matte sitter på huk och kallar kan oftast ingen valp motstå det. Gå hellre ifrån valpen och den springer efter dig, än att du går och hämtar den.
Till sist lär av tjuren Ferdinands mamma: VAR LUGN, TRYGG, KLOK & KÄRLEKSFULL!
Det är en stor omställning för den lilla valpen i sitt nya hem med många nya dofter, nya ljud och okända intryck. Det ni ska ha fokus på under denna månad är att göra valpen trygg, skapa bra rutiner och hitta lugnet ihop med valpen.
Små valpar behöver främst två saker; mycket närhet och upplevelser i små portioner. Däremellan ska de sova i massor för att smälta alla intryck.
- Vila förmiddag och eftermiddag, antingen ihop med valpen eller låt den vara ensam i sin hage. Ge gärna valpen något att knapra på när den ska komma till ro. Detta blir också som en träning inför framtida ensamhetsträning.
- Skapa en stund för skötsel varje dag så att man på en vecka hunnit jobba sig igenom hela hunden på ett positivt sätt, i små steg med bra belöningar.
- Träna avkoppling en stund varje dag. Ta valpen nära dig och vänta tills valpen är lugn innan du släpper den. Många hundar, både vuxna och valpar, blir lugnare av att ligga på rygg som en baby i famnen.
- Promenera korta rundor, ”kissturer” på 10 min. En något längre tur på ungefär 30 min/dag då ni betraktar omgivningen och tittar på olika saker. En liten valp ska inte promenera som en vuxen hund!
- Träffa trevliga människor och vaccinerade hundar (viktigt då valpen inte är fullvaccinerad än) för att inte missa denna viktiga tid för socialisering.
- En ny liten sak att upptäcka varje dag, det kan vara en leksak, en kartong, ett paket med godisbit, att bli badad, att höra nya ljud på promenaden, att åka i en okänd bil, att gå på en ny plats, att träffa en ny person, att träffa en ny hund etc.
- Njut – och fotografera i massor! Det blir bilder som du kommer att återkomma till, titta på, minnas och återuppleva, många gånger längre fram.